ΠΛΑΤΕΙΑ Α' ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Πλατεία Α’ Εθνοσυνέλευσης

Η γέννηση του ελληνικού έθνους αναβιώνει στην πλατεία της Νέας Επιδαύρου. Εκεί όπου δεσπόζουν η αναθηματική στήλη με τον Φοίνικα, το άγαλμα της θεάς Νίκης όπου οι μαθητές απαγγέλουν τα ποιήματά τους στις εθνικές εορτές και το άγαλμα του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου κάτω από την χαρουπιά, που προσφέρει τον ίσκιο της απλόχερα. Το μουσείο της πρώτης εθνοσυνέλευσης περίοπτο και το αμφιθέατρο συνθέτουν το τοπίο ανάμεσα στα γραφικά σπίτια του χωριού αλλά το φαράγγι του Βόθυλα. Η πλατεία αποτελεί, εδώ και χρόνια, χώρο εορτασμών, συναθροίσεων και παιχνιδιού για τους κατοίκους του χωριού και όχι μόνο. Το καλοκαίρι γεμίζει με φωνές η παιδική χαρά αλλά και ο υπαίθριος χώρος εστίασης που απότελεί το δροσερότερο μέρος του χωριού τις καλοκαιρινές ημέρες.

Πλατεία Α΄ Εθνοσυνέλευσης

Η αναθηματικη στηλη

Η αναθηματική στήλη σχεδιάστηκε από τον περίφημο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ και κατασκευάστηκε από τον αθηναίο μαρμαρογλύπτη Ιωάννη Γ. Χαλδούπη. Τα χρήματα για την κατασκευή της συγκεντρώθηκαν με πανελλήνιο έρανο.
Η ανέγερση της μαρμάρινης στήλης  πραγματοποιήθηκε τελικά στις αρχές του 20ού αιώνα, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανέγερση του μονοτάξιου σχολείου της Νέας Επιδαύρου. Διαμορφώνοντας ανάμεσά τους το χώρο στην σημερινή Πλατεία Α΄ Εθνοσυνέλευσης.

αναθηματική στήλη 
αναθηματική στήλη

Το μνημείο που συμβολίζει την Α’ Εθνοσυνέλευση

Δεσπόζει  στην κεντρική πλατεία σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, όπου υψώνεται η αναθηματική στήλη με τον φοίνικα στην κορυφή, σύμβολο  ελευθερίας και δημοκρατίας. Ο επισκέπτης στη βάση του διαβάζει  την επιγραφή της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, καθώς και τα ονόματα των Παραστατών του Γένους.

αναθηματική στήλη 
αναθηματική στήλη 

Το μνημείο με την θεά Νίκη 

H Θεά Νίκη στην ελληνική μυθολογία είναι η φτερωτή θεά που συμβολίζει, προφανώς, τη νίκη. Ειδικό χαρακτηριστικό της είναι τα φτερά της που απλώνει θριαμβευτικά πάνω από τα εγκóσμια.

Ακόμα υπάρχει η επιγραφή : Ἀνδρῶν ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος
την οποία την έχει γράψει ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλή και σημαίνει πως ο θάνατος των επιφανών ανθρώπων έχει οικουμενική διάσταση.

Το μνημείο με την θεά Νίκη
Το μουσείο της Α' Εθνοσυνέλευσης

Το μουσείο της Α’ Εθνοσυνέλευσης

Στις 26 Ιανουαρίου 2014, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 192 ετών από την Α´ Εθνοσυνέλευση στην Πιάδα,  σημερινή Νέα Επίδαυρο.
Εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής με θέμα «Α´ Eθνοσυνέλευση της Επιδαύρου».

Η έκθεση παρουσιάζει τα γεγονότα της σύγκλησης της Α΄ Εθνοσυνέλευσης (20 Δεκεμβρίου 1821 – 15 Ιανουαρίου 1822). Καθώς και τη σημασία του πολιτικού και οργανωτικού έργου της, τόσο για την ίδια την Επανάσταση του 1821, όσο και για το υπό διαμόρφωση ελληνικό κράτος.

Το άγαλμα του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (1791 – 1865) 
ήταν κυρίαρχη προσωπικότητα στις τάξεις των εκσυγχρονιστών. Διπλωμάτης και πολιτικός που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου κατά την Επανάσταση και στις πρώτες μετεπαναστατικές δεκαετίες.
Αναρριχήθηκε στα ανώτατα αξιώματα σε σύντομο χρόνο αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, πρόεδρος της Α ‘Εθνοσυνέλευσης . 
Συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή της Ελλάδας διατελώντας τέσσερις φορές πρωθυπουργός, εντός της περιόδου 1822-1844.

Ο Μαυροκορδάτος είναι μια από τις περισσότερο αμφιλεγόμενες για την κοινή γνώμη προσωπικότητες της Επανάστασης.

άγαλμα του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου
άγαλμα του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου
άγαλμα του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου

Μνημείο Επ’ Αφορμή των 200 χρόνων από την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου!

Στην πλατεία Α’ Εθνοσυνέλευσης Νέας Επιδαύρου τοποθετήθηκε ένα έργο ενός ντόπιου καλλιτέχνη, του Παναγιώτη Κορονιώτη. Μας δείχνει πως μέσα από τα πέτρινα χρόνια των τετρακοσίων χρόνων σκλαβιάς ,τον ηρωισμό των προγόνων μας ανεβαίνοντας τον Γολγοθά , σπάει τα δεσμά και έτσι ξεκινάει ο χρόνος με την Α’ εθνοσυνέλευση για μια νέα κοινή των Ελλήνων αρχή!

Μνημείο Επ' Αφορμή των 200 χρόνων από την Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου!
Μνημείο Επ' Αφορμή των 200 χρόνων από την Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου!
Μνημείο Επ' Αφορμή των 200 χρόνων από την Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου!

Τοποθεσία