Μουσειο Α΄ Εθνοσυνελευσης

Το μουσειο

Μουσείο Α΄ Εθνοσυνέλευσης

Στις 26 Ιανουαρίου 2014, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 192 ετών από την Α´ Εθνοσυνέλευση. Στην Πιάδα,  σημερινή Νέα Επίδαυρο, εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής με θέμα 
«Α´ Eθνοσυνέλευση της Επιδαύρου».

Το Μουσείο Α΄ Εθνοσυνέλευσης φιλοξενείται στο χώρο του ανακαινισμένου παλαιού μονοτάξιου δημοτικού σχολείου της Νέας Επιδαύρου. Πρόκειται για ένα μονώροφο νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε το 1904.

 Το δημοτικό σχολείο της Νέας Επιδαύρου αποτελεί ένα από τα λεγόμενα σχολεία τύπου Καλλία. Σχεδιάστηκαν από το νομομηχανικό Δημήτρη Καλλία, γνωστά και ως σχολεία Συγγρού. Ο ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός χρηματοδότησε με τη διαθήκη του την ανέγερσή τους.  Η ανακαίνισή του αποφασίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και το Δήμο Επιδαύρου στις 25 Μαρτίου του 2012.

Η έκθεση παρουσιάζει τα γεγονότα της σύγκλησης της Α΄ Εθνοσυνέλευσης (20 Δεκεμβρίου 1821 – 15 Ιανουαρίου 1822). Καθώς και τη σημασία του πολιτικού και οργανωτικού έργου της. Τόσο για την ίδια την Επανάσταση του 1821, όσο και για το υπό διαμόρφωση ελληνικό κράτος.

Το υλικό περιλαμβάνει αναπαραγωγές εγγράφων, εκδόσεων και έργων τέχνης, σχεδιαγράμματα και χάρτες φτιαγμένα ειδικά για τις ανάγκες της έκθεσης. Προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, και τον Άρειο Πάγο.
Αλλά και από ερευνητές και συλλέκτες της περιοχής.

Τοποθεσία