Το Φαραγγι του Βοθυλα

Προδιαγραφες

Φαράγγι του Βόθυλα

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:
Διαδρομή : Νέα Επίδαυρος – Φαράγγι Βόθυλα (κυκλική). Δυσκολία : Β (θέλει προσοχή στης καταβάσεις στα βράχια).
Χιλιομετρική απόσταση : 4 Χλμ.Χρόνος : 1ωρα και 15΄.
Υψομετρική διαφορά : 40m.
Η Νέα Επίδαυρος είναι ένας εύκολος προορισμός. Από την Αθήνα απέχει μόλις 120χλμ και σε 1 ώρα 30 λεπτά θα είσαστε στην πλατεία της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, έτοιμοι να διασχίσετε το φαράγγι Βόθυλα. 

Νέα Επίδαυρος-Το Φαράγγι του Βόθυλα

λιγα λογια

Όποια πέτρα και να σηκώσεις στην Ελλάδα μας, ιστορία έχει να σου πει! Έτσι συμβαίνει και στο φαράγγι Βόθυλα, δίπλα στο όμορφο χωριό της Νέας Επιδαύρου.
Εκκίνηση και τερματισμός της διαδρομής στην πλατεία της Α’ Εθνοσυνέλευσης. Στα μέρη που έγινε η πρώτη συντονισμένη πανεθνική προσπάθεια του επαναστατημένου έθνους να συγκροτηθεί σε εθνικό κράτος. Γαλανόλευκη σημαία, σημαία ελληνική! Γενέθλια ιδιαίτερη πατρίδα η Νέα Επίδαυρος όπου αποφασίστηκε το πρώτο ελληνικό πολίτευμα και το χρώμα της σημαίας μας.
Για τους παρατηρητικούς που περπατούν στα σοκάκια του χωριού, το βλέμμα θα σταθεί με θαυμασμό στους απότομους και γραφικούς βράχους του 
όρους Άκρος . ΄΄Εκεί που οι μεγάλες σχισμές του δημιούργησαν το φαράγγι Βόθυλα ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους.
Όχι άδικα, το φαράγγι αυτό θεωρείται ένα από τα ωραιότερα στην Ελλάδα, και είναι σχετικά εύκολα επισκέψιμο. Κοιτάζοντας γύρω σου αντιλαμβάνεσαι ότι το χωριό είναι κρυμμένο πίσω από τους λόφους του όρους. Και χτισμένο στα χείλη της νότιας χαράδρας του φαραγγιού Βόθυλα και είναι δύσκολο να το διακρίνεις ακόμα και από κοντά.
 

Το Φαράγγι του Βόθυλα


Γι’ αυτό το λόγο οι αρχηγοί και οι στρατηγοί της επανάστασης διάλεξαν αυτό το χωριό για τα σχέδιά τους. Ώστε να είναι καλυμμένοι από τον εχθρό και η διαφυγή τους εύκολη και σύντομη από την θάλασσα σαν μυστικό πέρασμα μέσα από το φαράγγι.
Η άγρια, ανυπέρβλητη ομορφιά του θα είναι ο προορισμός μας και οδηγός μας, το αίσθημα εξερεύνησης. Πεζοπορώντας δυτικά προς την έξοδο του χωριού μετά από λίγα λεπτά από την πλατεία μπαίνουμε σε ένα παλιό μονοπάτι που μας οδηγεί στην άνυδρη κοίτη του φαραγγιού.Καθώς πλησιάζουμε στα ψηλά και απότομα βράχια, το τοπίο αλλάζει και η βλάστηση αρχίζει να αραιώνει. Στη συνέχεια αντικρίζεις χαλάσματα από παλιούς νερόμυλους να σου τραβούν την προσοχή. Εικόνες φαντασίας ξεπετιούνται μπροστά σου με το τοπίο την εποχή που το νερό έρρεε άφθονο. Στα επόμενα βήματα η διαδρομή μας δυσκολεύει. Γύρω σου υπάρχουν μόνο βράχια που πρέπει να κάνεις μια μικρή καταρρίχηση πάνω τους με προσοχή.Προσπερνώντας έναν ακόμα πιο καλοδιατηρημένο νερόμυλο, βλέπουμε μπροστά μας ένα παλιό υδραγωγείο όπου είναι χτισμένο στα κάθετα ψηλά βράχια.
Λίγες στροφές ακόμα μέσα στο φαράγγι με τους εντυπωσιακούς απόκρημνους βράχους όπου πάνω τους έχουν δημιουργηθεί ασύμμετρα αλλά αρμονικά σχέδια λόγω των νερών που κάποτε κυλούσαν με ορμή. Και ξαφνικά αντικρίζουμε μπροστά μας τους δυο λόφους να ανοίγουν και πάλι με φόντο την παραλία της Νέα Επιδαύρου και τον κάμπο της γεμάτο πορτοκαλιές.

ΠΗΓΕΣ : http://www.epathlo.gr

Τοποθεσία