Το νερό που περνάει από τον Βόθυλα, ξεκινά όταν βρέχει από τον Μπρινία, αρκετά κοντά από τον πρώτο ναό του Αγίου Λεωνίδη. Με τους μικρούς παραπόταμους που χύνονται στην κοίτη του, αυξάνεται, γίνεται χείμαρρος και φτάνει η βοή του μέχρι τα σπίτια μας. Βγαίνουμε στην πλατεία να δούμε την ορμή του και τί παρασύρει το ποτάμι στο πέρασμά του. Αυτή η θέα εντυπωσίαζε και τους προγόνους μας. Στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Κάστρο υπάρχει ένα χάραγμα που έχει μια ημερομηνία και συνεχίζει
«…κατέβασε ποτάμιν πολύν».
Κατά μήκος, άλλοτε της δεξιάς και άλλοτε αριστερής όχθης του ποταμού, υπάρχει παλαιό υδραγωγείο από τσιμέντο που έφτανε μέχρι τα περιβόλια.
Το λέγαμε τρεχούμενο νερό και πότιζαν με αυτό όσοι Επιδαύριοι δεν είχαν δικό τους πηγάδι. Από το υδραγωγείο αυτό έπαιρναν νερό και όσοι είχαν κτίσει υδρόμυλους κατά μήκος και αυτοί της όχθης.
Το λέγαμε τρεχούμενο νερό και πότιζαν με αυτό όσοι Επιδαύριοι δεν είχαν δικό τους πηγάδι. Από το υδραγωγείο αυτό έπαιρναν νερό και όσοι είχαν κτίσει υδρόμυλους κατά μήκος και αυτοί της όχθης.
Ιδιοκτήτης του πρώτου υδρόμυλου αρχίζοντας από δυτικά ήταν ο Κωστας Γεώργαρος.Ο επόμενος ήταν του Νίκου Τσάκωνα.
Αρχικά, ανήκε στη Μονή Αγνούντος.
Από τους κληρονόμους του Τσάκωνα τον αγόρασε ο Ηλίας Καπερώνης, Είναι ο μόνος που διατηρείται και όταν έρχονται επισκέπτες, τον θέτει σε λειτουργία .
Ο τρίτος υδρόμυλος είχε κτιστεί από τον Αγγελή Μπινιάρη. Τόσο από αυτόν όσο και από τους επόμενους, λίγα κατάλοιπα έχουν απομείνει.
Ιδιοκτήτες των επόμενων ήταν οι:
Γιάννης Μάντζαρης ,
Γιώργος Ταννής ,
Μιχάλης Βερδελής(τελευταίος).
Στη διάρκεια της κατοχής έρχονταν από το Αγκίστρι και την Αίγινα ψαράδες και έκαναν ανταλλαγές ψαριών με αλεύρι. Για να βρει ψάρια όποιος Επιδαύριος μπορούσε οικονομικά, πήγαινε στους μύλους. Οι Αιγινήτες εκτός από ψάρια, έφερναν ακόμη στάμνες και κανάτια.
Στην τρίτη φωτογραφία το μυλόσπιτο του Γιώργαρου στη Νέα Επίδαυρο.Από το βιβλίο του Γιώργου Αντωνίου “Μύλοι της Αργολίδας”
Πληροφορητής: Μπιμπής Ιωάννης , δάσκαλος
Έρευνα: Αικατερίνη Κυριάκη, φιλόλογος με μεταπτυχ.στη λαογραφία.


